Studije slučaja

Dubai opera: automatska zaokretna vrata u pomorskoj arhitekturi

Kazalište, koncertna dvorana, izložbeni prostor i točka susreta: Dubai opera postavlja srca ljubitelja kulture kao prva multifunkcionalna kulturna znamenitost u srcu Dubaija. Funkcionalna GEZE zaokretna vrata savršeno se uklapaju u post-modernu arhitekturu ove jedinstvene zgrade.

Tradicionalni oblici, futuristički dizajn, vrhunska tehnologija gradnje

Poput gigantskog staklenog broda, Dubai opera se uzdiže iznad centra Dubaija, u neposrednoj blizini kompleksa Burj Khalifa i Dubai fontane, najveće svjetske fontane. Janus Rostock iz međunarodno aktivne inženjerske i arhitektonske grupe Atkins dizajnirao je spektakularnu zgradu u obliku temeljenom na dhowu. Tradicionalni oblik arapskog broda odaje počast povijesti Emirata i kombinira tradiciju sa suvremenim potrebama dizajna i funkcionalnosti. To pokazuju i automatska zaokretna vrata s Powerturn pogonima, koji se skladno uklapaju u modernu arhitekturu.

Kreativna sloboda zahvaljujući GEZE zaokretnim vratima sa Powerdrive pogonom

Apsolutno je neophodno da Dubai opera zabavi i obogati autohtono stanovništvo, međunarodnu zajednicu koja ovdje živi i radi, te posjetitelje iz cijelog svijeta s prvorazrednim nastupima. Uz dvoranu od 2.000 sjedala i opremu za bankete za do 1.000 gostiju, fleksibilnost, praktičnost i sigurnost uzimaju maksimalan prioritet u pogledu rješenja vrata. GEZE Powerturn pogon zaokretnih vrata kombinira različite funkcije, diskretan dizajn i maksimalnu fleksibilnost dizajna vrata u širokom rasponu strukturalnog okruženja. Oni su savršeno rješenje vrata za nagnute staklene fasade, koje se također temelje na zakrivljenom obliku dhow.

Zaokretna vrata na fasadi: Pogodnost i sigurnost

Ukupno 13 sustava dvokrilnih zaokretnih vrata, posjetiteljima jamče pristup bez prepreka unutrašnjosti Dubai opere. Powerturn pogoni bočnih poklopaca krila pomiču velika i teška staklena krila tiho, lagano i sigurno. Njihova jedinstvena Smart zaokretna funkcija omogućava da se Powerturn vrata manualno otvore iznutra. Tipični dizajn GEZE pogona, visok samo 7 cm, jednako je diskretan koliko i funkcionalan. Široki otvori za slučaj nužde omogućuju svima da evakuiraju zgradu što je brže moguće u slučaju opasnosti poput požara – čak i ako dođe do prekida napajanja.

Sigurni izlazi u slučaju nužde zahvaljujući GEZE FTV 320 zaključavanju izlaza za slučaj nužde

Ako se fasadna zaokretna ne aktiviraju u automatskom načinu rada, zatvara ih sigurnosna brava FTV 320 u slučaju nužde. Kompaktna brava za izlaz u nuždi zauzima samo minimalno prostora u vrlo tankim dijelovima vrata. Kada se aktivira gumb za otvaranje unutar zgrade ili ako se primi signal iz središnje jedinice detektora vatre, brava za izlaz u nuždi se otpušta i pogoni Powerturn otvaraju krila vrata. Sa ukupno tri zasuna za zaključavanje, zaključavanje vrata nudi posebno čvrsto držanje i sigurno otključavanje čak i pod velikim naprezanjem - primjerice, kada bježe ljudi se u paničnoj situaciji guraju protiv vrata.

GEZE sustavi otvaranja: Fleksibilnost i sigurnost u uređenju interijera

Brojna manualna dvokrilna zaokretna vrata koja vode iz hodnika stubišta na tri gornja kata potrebna su za olakšavanje pristupa, zaštitu od požara i diskretan dizajn. GEZE sustavi otvaranja odabrani su kao rješenje vrata tako da se vrata mogu ostaviti otvorena, ali se automatski zatvoriti u slučaju požara. Ono električno drže vrata otvorena, dok se ne zatvore manualno ili aktiviranjem detektora vatre.

Klizna vrata koja se mogu otvoriti pojedinačno - GEZE sustavi zatvarača vrata

Detalji detaljnog pregleda GEZE TS 5000 zatvarač vrata.

Diskretan dizajn suvremenih zaokretnih vrata: GEZE TS 5000 zatvrač vrata. © Nicolas Thome / GEZE GmbH

GEZE TS 5000 E-ISM sustav zatvarača vrata omogućava elektromehaničko zatvaranje i varijabilno podešavanje na oba krila zaokretnih vrata u unutarnjem prostoru. Kut otvaranja krila vrata može se pojedinačno podesiti u rasponu od 80 do 130 stupnjeva, omogućavajući prilagođavanje vrata različitim strukturnim okolnostima. E-ISM klizna vodilica koja je vidljiva samo kad su vrata otvorena osigurava kontinuirani, diskretni dizajn vrata. Sadrži funkciju elektromagnetskog (E) otvaranja za oba krila vrata i integriranu kontrolu sekvencijalnog zatvaranja, koja se može postaviti na različite sile zatvaranja do EN 6. Ako se u slučaju požara automatski aktivira funkcija otvaranja krila vrata, kontrola sekvencijalnog zatvaranja jamči pouzdano i sigurno zatvaranje. Naravno, svi GEZE proizvodi u Dubai operi ispunjavaju trenutne europske standarde i sigurnosne standarde. To znači da su TS 5000 E-ISM sustavi također autorizovani za protupožarna i dimna vrata.

GEZE proizvodi u Dubai operi

  • GEZE Powerturn pogon zaokretnih vrata
  • FTV 320 brava za slučaju nužde
  • Sustavi otvaranja sa GEZE TS 5000 E-ISM sustavima zatvarača vrata
  • GEZE TS 5000 zatvarač vrata