Studije slučaja

„Bolji grad, bolji život“ - GEZE zaokretna vrata na EXPO-u

„Bolji grad, bolji život“ - EXPO međunarodna izložba održana je od svibnja do listopada 2010. pod ovim motom. U skladu s konceptom održivosti, graditelji raznih renomiranih međunarodnih paviljona odlučili su se za automatska vrata i druge inovativne sustave vrata tvrtke GEZE.

GEZE zaokretna vrata u međunarodnim paviljonima u Šangaju

EXPO, koji se prostire na 5,28 km² i obuhvata obje strane rijeke Huangpu, izgrađen je na konceptu održivog urbanog razvoja. U skladu s ovim konceptom, nekoliko učesnika koji su izlagali na EXPO-u ugradili su ekološku tehnologiju u svoje paviljone. Neke su zgrade čak zadržane nakon svjetske izložbe u sklopu prostora parka. Inovativni sustavi vrata od strane tvrtke GEZE korišteni su, između ostalog, u paviljonima Kine, SAD-a i Japana.

Automatska vrata: EXPO domaćin računa na GEZE

Kineski paviljon, koji je dizajnirao arhitekt He Jingtang, „zeleni je simbol“ EXPO-a zahvaljujući svestranoj tehnologiji zgrade koja štedi energiju. Vizualni naglasak zidane strukture je LED zid u ulaznom dijelu, s automatskim zaokretnim vratima. Kompaktni, fleksibilni dizajn pogona zaokretnih vrata GEZE TSA 160 NT neprimjetno se uklapa u različite materijale okvira, i pomiče automatska vrata širine do 1400 mm i težine do 250 kg snažno i precizno. Za kineski paviljon, koji na EXPO-u privlači više posjetitelja nego ijedan drugi, ključni su jednostavnost pristupa, pouzdan rad i funkcioniranje gotovo bez održavanja TSA 160 NT pogoni zaokretnih vrata su ključni.

GEZE sustavi vrata definiraju pogodnost i funkcionalnost paviljona

GEZE tehnologija vrata također se koristi na nekoliko unutarnjih vrata Kineskog paviljona. Zaokretna vrata u raznim prostorima opremljena su TS 1000 C, TS 2000 V i TS 5000 nadzemnim zatvaračima vrata. Zahvaljujući svestranim mogućnostima ugradnje i jedinstvenom dizajnu, nadzemni zatvarači vrata rade na svim zaokretnim vratima bez narušavanja dizajna ili estetike.

Broj posjetitelja u američkom paviljonu

Sa više od 6.000 m² izložbenog prostora, američki paviljon jedan je od najvećih i najposjećenijih izložbene zgrade EXPO-a. „Urbani“ dizajn arhitekta Clivea Grouta tehnički je i arhitektonski usmjeren prema održivosti. Svojom odlukom da koristi GEZE sustave vrata, arhitekt se također odlučio za siguran, funkcionalan jednostavni pristup cijeloj zgradi;

  • GEZE Powerdrive pogoni kliznih vrata imaju višestruku uporabu s teškim automatskim vratima, kako u zatvorenim, tako i u otvorenim prostorima i savršeno su pogodna za uporabu u visoko posjećenim područjima kao što je paviljon SAD. Višenamjenski GEZE Powerdrive također je idealan za vrata ruta za bijeg i spašavanje.
  • GEZE Slimdrive pogoni kliznih vrata nude maksimalnu slobodu dizajna za tanke dijelove vrata sa svojim jasnim dizajnerskim linijama i visinom zgrade od samo 7 cm. To je omogućilo besprijekornu dostavu objektno specifičnih rješenja za paviljon SAD.

Uz ova rješenja, GEZE TSA 160 NT pogon zaokretnih vrata i GEZE TS 2000 nadzemni zatvarač vrata također se koriste i na unutarnjim vratima američkog paviljona.

GEZE RWA rješenje za prozračni japanski paviljon

Kupola japanskog paviljona, EXPO zgrada.

Kupola japanskog paviljona na izložbi u Shanghai EXPO.

Živjeti u skladu s okolinom dio je tradicionalne japanske kulture. Ovo načelo je osnova i za arhitektonski koncept japanskog paviljona. Vrhunske ekološke i tehnologije materijala omogućuju da 24 m visok paviljon „diše“ poput živog organizma. Unutarnji pokrov zgrade u obliku kupole okružen je ultra-laganom membranskom strukturom opremljenom solarnim ćelijama. Šuplji stupovi u cijeloj zgradi apsorbiraju sunčevu svjetlost, skupljaju kišnicu i jamče prirodnu cirkulaciju zraka. Prozori u kupoli povezuju japanski paviljon s vanjskim svijetom i ključna su komponenta prozračnog poklopca zgrade.

Sigurne rute za bijeg i spašavanje, zahvaljujući inteligentnim RWA sustavima

Vrhunski sustav za odvod dima i topline doprinosi prirodnoj ventilaciji u japanskom paviljonu, kao i sigurnosti u slučaju požara. Otvori ispušnog zraka u poklopcu zgrade opremljeni su elegantnim GEZE E 250 RWA pogonima električnog vretena za ovu svrhu. Tehnološki složeni RWA sustav reagira na detektore dima ili manualno aktiviranje i otvara otvore za ispušni zrak u gornjem dijelu paviljona preko elektro-mehaničkih pogona. To omogućava toplinskim dimnim plinovima da isteknu gotovo jednako brzo kao što se i pojavljuju. Otvori svježeg zraka u donjem dijelu zgrade podržavaju izvlačenje dimnog plina odozgo, omogućujući sigurnu navigaciju ruta za bijeg i spašavanje. GEZE E 250, pogon električnog vretena omogućuje ne samo uštedu energije, već i njegova funkcionalnost podržava prirodnu ventilaciju, što japanski paviljon čini energetski učinkovitom zgradom.

GEZE proizvodi na Šangajskom EXPO

  • GEZE TSA 160 NT pogoni zaokretnih vrata
  • TS 1000 C nadzemni zatvarač vrata
  • TS 2000 V nadzemni zatvarač vrata
  • TS 2000 nadzemni zatvarač vrata
  • TS 5000 nadzemni zatvarač vrata
  • GEZE Powerdrive pogoni kliznih vrata
  • GEZE Slimdrive pogoni kliznih vrata
  • GEZE E 250 RWA pogoni električnih vretena