Teme

Prigušivači za vrata - nježno zatvaranje i otvaranje vrata

Nema više lupanja vratima! Prigušivači za vrata hvataju vrata prije nego što se zalupe. Zatim ih - blago i tiho - do kraja zatvore. Nije važno je li kretanje vrata pokrenuto rukom ili pak vjetrom i strujanjem zraka. Pametni modeli jamče blago zaustavljanje u smjeru otvaranja i blokiraju vrata.

Praktičnost upotrebe vrata s uvlačnim prigušivačem

Što se može poduzeti da bi se spriječilo glasno lupanje vrata? Kako da ostanu otvorena čak i na propuhu? Kako se zidovi i pokućstvo mogu zaštititi od naglog otvaranja, a prsti od naglog zatvaranja vrata? Za rješavanje tih problema na raspolaganju je nekoliko pomagala: od graničnika, do podnih i zidnih odbojnika. Svi oni najčešće služe svrsi, ali često su ružni, iritantni i nepraktični.

Prigušivači za vrata bolje obavljaju svoj posao. U slučaju zaokretnih vrata nerijetko su integrirani u zatvarače vrata koji uvijek automatski zatvaraju vrata nakon što se otvore. No često su vrlo glasni usprkos prigušenju.

Modeli prigušivača, poput onih koje vidimo na poklopcima prtljažnika, kuhinjskim ormarićima i ladicama elegantnije su rješenje za unutarnje primjene. Kada se gurnu, uvlačni prigušivač ih netom prije zatvaranja usporava i lagano pomiče u krajnji položaj.

Prenošenje te tehnologije na vrata znači da se ona zatvaraju polagano, tiho i automatski, kada se samo djelomično otvore. U ostalim okolnostima ponašaju se kao obična vrata. Bilo da ih svjesno gledate, ili njima intuitivno rukujete – uvlačni prigušivači uvijek vam daju osjećaj ugode i visoke kvalitete.

GEZE ActiveStop: prigušivači za vrata, za okretna vrata

GEZE ActiveStop gotovo je nevidljiv kada se ugradi u krilo vrata.

GEZE ActiveStop gotovo je nevidljiv kada se ugradi u krilo vrata.

Uz prigušivač za vrata GEZE ActiveStop, lupanje vratima, prignječeni prsti i kvarovi na vratima ili pokućstvu stvar su prošlosti. Mogu blago zaustaviti i tiho zatvoriti vrata. To vrijedi u oba smjera: bez obzira na to hoćete li samo malo lupnuti vrata ili ih snažno gurnuti – prigušivač za vrata će ih pouzdano i sigurno uhvatiti u smjeru zatvaranja ili otvaranja.

Kontrolirano otvaranje i blokada za vrata

Prilikom otvaranja, sustav samostalno i sigurno pomiče vrata sve do položaja blokade koji se može zasebno postaviti u rasponu od 80 do 140 stupnjeva, tako da vrata ne oštećuju zidove ili pokućstvo. GEZE ActiveStop koči vrata u pravom trenutku i drži ih sigurno otvorenima u željenom položaju.

To znači, na primjer, da propuh koji pomaže prirodnom provjetravanju više nije problem. Vrata će ostati otvorena u željenom položaju i neće se zalupiti. Više nisu potrebni zasebni odbojnici ni blokatori vrata.

GEZE ActiveStop (varijanta ugrađena na okvir)

GEZE ActiveStop (varijanta ugrađena na okvir) © GEZE GmbH

Tiho zatvaranje nakon usporenog kretanja

Vrata se slobodno kreću u rasponu od 25 do 60 stupnjeva. Prilikom zatvaranja, vrata se usporavaju kad dosegnu približno 25 stupnjeva, zahvaljujući aktivnom prigušenju. Zatim se tiho zatvaraju (načelo Soft Close). GEZE ActiveStop, dakle, ne samo što sprječava glasno lupanje, nego i nastanak štete na vatima te prignječenje prstiju.

GEZE ActiveStop pogodan je i za upotrebu u liječničkim ordinacijama, hotelskim sobama ili bolnicama (ali nije prikladan za upotrebu s protupožarnim vratima).

Dvostrani uvlačni prigušivač u integriranoj varijanti moguće je postaviti na gotovo svim standardnim, drvenim krilima vrata i gotovo je nevidljiv – čime zadovoljava najviše zahtjeve dizajna.

GEZE ActiveStop dostupan je u varijanti ugrađenoj na krilo vrata i u varijanti ugrađenoj na okvir. Može se lako naknadno ugraditi na postojeća drvena ili staklena unutarnja vrata ili pak ukloniti, praktički bez traga. To je velika prednost kad se upotrebljava, na primjer, u stanovima za najam.

GEZE ActiveStop – prednosti u smjeru zatvaranja

 • vrata ostaju otvorena, a za unutarnju primjenu nije potrebna brava (kutija brave, zasun, limeni zatvarač)
 • nema nekontroliranog lupanja vratima (zbog propuha ili nemara)
 • nema štete na okviru, krilu vrata itd. ako se vrata zalupe
 • smanjena opasnost od prignječenja prstiju
 • ne nastaje buka
 • nježno, kontrolirano usporavanje i povlačenje vrata pri zatvaranju iz položaja na približno 25 stupnjeva, prilagodljive performanse prigušenja

GEZE ActiveStop – prednosti u smjeru otvaranja

 • pojedinačna povratna kontrola u rasponu od 60 do 140 stupnjeva
 • promjenjivi kut otvaranja može se postaviti u rasponu od 80 do 140 stupnjeva
 • zaštita materijala od kojeg je izrađeno krilo vrata, zidova i ostalih predmeta
 • ugodno za korisnike (npr. pri nošenju velike torbe ili djeteta)
 • nije potreban podni ili zidni odbojnik

Udobnost višestruko nagrađivanih vrata!

Logotip nagrade za dizajn Savezne Republike Njemačke 2016.

Logotip nagrade za dizajn Savezne Republike Njemačke 2016.

Prigušivač za vrata GEZE ActiveStop ostavlja obilje prostora za sjajan stil i dizajn, o čemu svjedoče i brojne nagrade:

Nagrada za dizajn Savezne Republike Njemačke

Integrirana verzija proizvoda GEZE ActiveStop, montažne širine od svega 28 mm, osvojila je Nagradu za dizajn Savezne Republike Njemačke 2016. u kategoriji „Gradnja i elementi“. Prigušivač za vrata dobio je i srebrnu medalju na natječaju Focus Open 2015. Centra za dizajn Baden-Württemberg.

Logotip natječaja Focus Open 2017.

Logotip natječaja Focus Open 2017.

ICONIC AWARDS i Focus Open

Na natječaju ICONIC AWARDS, Inovativni interijer 2018., međunarodni žiri sastavljen od predstavnika iz područja dizajna, trgovine i medija odao je priznanje prigušivaču za vrata GEZE ActiveStop u kategoriji građevinske opreme. Prigušivač za vrata „GEZE ActiveStop ugrađen na okvir“ dobitnik je nagrade „Najbolje od najboljeg“.

GEZE ActiveStop dobio je srebrnu medalju na natječaju Focus Open 2017. za varijantu ugrađenu na okvir. Ocjenjivački odbor Centra za dizajn Baden-Württemberg prepoznao je proizvod kao inovativno rješenje iznimno kvalitetnog dizajna.

Više o proizvodu GEZE ActiveStop

GEZE SoftStop za klizna vrata

Uvlačni prigušivač za klizna vrata: blago usporavanje jedne ili obiju strana.

Uvlačni prigušivač za klizna vrata: blago usporavanje jedne ili obiju strana. © Exorbitart / GEZE GmbH

GEZE SoftStop razvijen je za upotrebu s ručnim kliznim vratima, na primjer u domu i uredu. Nježno usporava kretanje vrata prije granice kliznog kretanja. Potom se krila vrata automatski dovode u krajnji položaj. Zbog toga ne dolazi do udarca u okvir ili krajnji graničnik, a to štiti materijal – i korisnikove živce! To znači da je opasnost od uklještenja praktički eliminirana.

GEZE SoftStops za ručna klizna vrata može se jednostavno naknadno ugraditi na jednu ili obje strane. Uređaj potpuno ulazi u klizni profil i postaje nevidljivo pomagalo.

Svojstva proizvoda GEZE SoftStop

 • prikladan za klizne sustave GEZE Rollan, Perlan i Levolan
 • nevidljiva ugradnja u klizni profil
 • za laka (do 40 kg) i teška klizna vrata (do 120 kg)
 • za staklena, drvena, metalna ili plastična krila vrata
 • može se upotrebljavati na jednoj ili na dvije strane
 • može se ugraditi bez radova na krilima

Za najkompliciranije zahtjeve dizajna

GEZE ActiveStop gotovo je nevidljiv. Integrirani prigušivač za vrata primjećuje se samo kad obavlja svoj posao. Zbog kompaktnih dimenzija, prigušivač za vrata gotovo je nevidljiv, čime ispunjava najkompliciranije zahtjeve dizajna.

Jednostavna, brza montaža

 • GEZE osigurava podršku za primjenu pomoću servisnih pomagala.
 • Zajamčena je jednostavna montaža, zahvaljujući kontrolnom popisu za ispitivanje prikladnosti proizvoda GEZE ActiveStop i šabloni za glodanje GEZE ActiveStop.
 • GEZE ActiveStop može se montirati na drvena unutarnja vrata, bilo da je riječ o vratima s preklopom ili tupo zatvarajućim vratima; optimalna funkcionalnost osigurana je za krilo težine do 45 kg.
 • Varijanta ugrađena na okvir: za fleksibilnu naknadnu ugradnju na staklena ili drvena vrata, jednostavna i laka za pričvršćivanje
 • Integrirana varijanta: diskretna integracija u krilo vrata na montažnoj dubini od samo 28 mm

Izdržljiva izrada za rad bez održavanja

GEZE ActiveStop

 • može se pojedinačno prilagoditi: udaljenost na kojoj se vrata trebaju otvoriti i snaga prigušenja za otvaranje i zatvaranje može se postaviti u skladu s potrebama i uvjetima prostorije.
 • dosljedno je pouzdan: GEZE ActiveStop stvoren je uz održivu i trajnu kvalitetu izrade „made in Germany“. Zahvaljujući visokoj razini funkcionalnosti, estetike i sigurnosti, prigušivači za vrata pružaju najvišu kvalitetu, bez kompromisa.
 • Minimalna potreba za održavanjem: GEZE ActiveStop namijenjen je radu uz minimalno održavanje.