Sustavi vrata GEZE osiguravaju veću energetsku učinkovitost u projektu održivosti Green Pea

Održive zgrade dizajnirane su za očuvanje ekosustava i okoliša, kao i za dobrobit ljudi i društva. Dobar primjer je centar održivosti Green Pea u Torinu: Tu se spajaju ekološki osviještena potrošnja i održiva arhitektura, koja je do posljednjeg detalja isplanirana na ekološki prihvatljiv način. Sustavi vrata GEZE ovdje osiguravaju veću energetsku učinkovitost i tako se savršeno uklapaju u zahtjevan arhitektonski koncept i koncept održivosti.

Projekt održivosti Green Pea u Torinu

Pametni sustavi vrata kao što je Slimdrive SLT-FR smanjuju potrošnju topline zgrade.

Pametni sustavi vrata kao što je Slimdrive SLT-FR smanjuju potrošnju topline zgrade. © GEZE GmbH

U prosincu 2020. otvoren je u Torinu Green Pea kao prvi specijalizirani trgovački centar na svijetu koji je u potpunosti posvećen zelenoj održivosti. Na pet etaža nalazi se 66 trgovina, muzej, tri restorana, bazen, spa centar i kreativni klub, ukupno stotinjak partnera koji su svi predani temi održivosti. 

Moto: Poštujte prirodu – uživajte održivo

Čak je i sam naziv Zeleni grašak deklarirani manifest: Mala mahunarka simbol je poštovanja, okrugla poput zemlje i zelena kao što naši postupci trebaju biti. Green Pea je poziv da poštujemo dok djelujemo i pozivnica na razumno uživanje.

Zgrade okrenute budućnosti

Održiva zgrada Green Pea nalazi se u neposrednoj blizini svjetski poznate slow food trgovine Eataly i bivše Fiatove tvornice Lingotto, koja je nakon zatvaranja temeljito renovirana i pretvorena u moderan višenamjenski centar. Tako se zelena zgrada nalazi u savršenom društvu za jedinstvenu arhitekturu okrenutu budućnosti. 
 

Održiva arhitektura

Na svakoj etaži predsoblje je opremljeno automatskim teleskopskim sustavom kliznih vrata Slimdrive SLT-FR.

Na svakoj etaži predsoblje je opremljeno automatskim teleskopskim sustavom kliznih vrata Slimdrive SLT-FR. © GEZE GmbH

Održivost zahvaljujući fotonaponskim i solarnim pločama, korištenju energije vjetra i rekuperaciji.

Održivost zahvaljujući fotonaponskim i solarnim pločama, korištenju energije vjetra i rekuperaciji. © GEZE GmbH

Zgrada Green Pea prostire se na 15.000 četvornih metara i dizajnirana je da bude održiva u svakom detalju. Zgrada koju su projektirali arhitekti Cristiana Catino (ACC Naturale Architettura) i Carlo Grometto (Negozio Blu Architetti Associati) je poput živog organizma: Osmišljena je kako bi omogućila ljudima da dišu i svojom ljepotom ilustrirala važnost održivijeg života. Tome doprinosi i 2000 stabala, biljaka i grmova koji okružuju zgradu: Oni ljudima nude zeleni prostor za oporavak, a kompenziraju i emisije stakleničkih plinova.

VIŠE O ZELENOJ ZGRADI

Proizvodnja obnovljive energije čuva prirodne resurse

Koncept održivosti centra impresionira i na tehničkoj razini, primjerice kroz korištenje obnovljivih izvora kao što su geotermalne bušotine, fotonaponske i solarne ploče, korištenje energije vjetra i rekuperacija kinetičke energije. Time se smanjuje potreba za fosilnim gorivima i čuvaju prirodni resursi.

Ponosni smo što pridonosimo postizanju ambicioznih ciljeva održivosti s našim energetski učinkovitim i dizajnerski orijentiranim rješenjima.

Giulia Cantù, voditeljica pretprodaje i marketinga GEZE Italija
Slimdrive SLT-FR tvrtke GEZE na automatskim teleskopskim sustavima kliznih vrata zgrade Green Pea.

Slimdrive SLT-FR tvrtke GEZE na automatskim teleskopskim sustavima kliznih vrata zgrade Green Pea. © GEZE GmbH

Uštedite troškove grijanja i poboljšajte energetsku učinkovitost

Uz korištenje obnovljivih izvora energije, energetska učinkovitost ima ključnu ulogu u konceptu održivosti zgrade. Jer što je niža potrošnja energije za grijanje, rasvjetu i tehniku zgrade, to su manje emisije CO2.

Pametni sustavi vrata smanjuju gubitak topline

Da bi se smanjila potrošnja energije zgrade, mogu se poduzeti različite mjere, od toplinske izolacije fasade do tehnike vrata. Stoga je predvorje na svakom katu zgrade Green Pea opremljeno s dva automatska teleskopska sustava kliznih vrata Slimdrive SLT-FR. Uzak dizajn i niska ukupna visina također omogućuju korištenje u skučenim prostorima s malom svijetlom širinom otvora ili malim prostorom uz otvor vrata, kao što je slučaj u stubištima zgrade Green Pea. Posebnost: U kombinaciji s profilnim sustavima fino uokvirenih s ISO staklom sustavi vrata ne samo da osiguravaju sigurnost izlaza za evakuaciju i spašavanje, već i značajno smanjuju potrebnu energiju za grijanje – to štedi troškove grijanja i štedi fosilna goriva.
 

Dodatne prednosti sustava vrata Slimdrive SLT-FR:

  • S visinom od samo 7 cm idealan je za upotrebu u najužim staklenim fasadama i potpuno staklenim sustavima (IGG)
  • Prikladno za evakuacijske izlaze i izlaze za spašavanje zahvaljujući funkciji izlaza u nuždi s redundantnim dizajnom pogona
  • Velike širine otvora od 1000 do 3600 mm zahvaljujući dvije paralelne klizne vodilice
  • Vrlo bešuman pogon na istosmjernu struju sa slabim habanjem
  • Integracija u sustav tehniku vođenja zgrade (GLT) moguća putem CAN sabirnice
SAZNAJTE VIŠE O AUTOMATIZACIJI ZGRADE