Razgovor sa stručnjakom: Razvoj i prednosti novog pogona F 1200+

Rješenja GEZE uvijek su usmjerena prema potrebama arhitekata, projektanata, obrađivača, vlasnika i korisnika. Ta orijentiranost na klijenta bila je odlučujuća za nas i pri razvoju pogona ventilacije F 1200+. Voditeljica proizvoda Dawina Lebsanft, razvojni inženjeri Manfred Glänzer i Konrad Specht, voditelj tima za razvoj prozora, u intervjuu objašnjavaju kako je nastao novi pogon za prozore, što može učiniti i zašto značajno pojednostavljuje rukovanje prozorima od poda do stropa, što ga čini idealnim pogonom za moderan, održiv dizajn fasada.

Već na prvi pogled F 1200+ ostavlja vrlo kvalitetan i estetski dojam. Koji aspekti su vam bili važni u dizajnu?

Izvrstan dizajn. Nagrada Iconic Award za elegantan pogon s ergonomskim dizajnom

Elegantan pogon prozora F 1200+ dostupan je u bilo kojoj RAL boji i stoga se može točno uskladiti s postojećim profilom u zgradi.

Dawina Lebsanft: Većina GEZE proizvoda dizajnirana je tako da se što nenametljivije integriraju u arhitekturu. To je drukčije s pogonom F 1200+. Pogon bi se trebao percipirati kao estetski upravljački element na prozoru i, prije svega, trebao bi biti udoban, ergonomičan i intuitivan za korištenje za korisnika. Uz svoju zadaću kao pogon prozora F 1200+ služi i kao upravljački element i kao ručka za praktično ručno pomicanje prozora u okretni položaj.

Manfred Glänzer: Točno, upravo zato je pogon ergonomski oblikovan, zaobljen prema naprijed i sužava se prema nazad.

Konrad Specht: Za kvalitetne materijale odlučili smo se i pri odabiru materijala. Osim toga, F 1200+ je dostupan u različitim bojama koje odgovaraju profilu prozora ili fasade.

Koje su posebne snage i prednosti novog pogona F 1200+?

D.L.: Dakle, s jedne strane, sama primjena, jer je F 1200+ prvi automatizirani pogon tvrtke GEZE za posebno velike i teške zaokretno-priklopne prozore. No naravno, većim standardnim prozorima ili francuskim vratima može se rukovati jednostavno, sigurno i tiho, poput onih na balkonima u stambenim zgradama. Općenito je novi pogon prozora prvenstveno namijenjen kupcima koji žele opremiti cijele zgrade s nekoliko katova.

M.G.: Nešto vrlo posebno kod pogona F 1200+ je mogućnost blokiranja okretanja prozora, tj. omogućavanje samo čistog naginjanja. Naš pogon nudi čak dvije mogućnosti za to: putem softvera ili mehanički putem brave na pogonu. Na primjer, zamislite javnu zgradu; Kako bi se osigurala sigurnost korištenja i sigurnost same zgrade, prozori bi se trebali samo nagnuti, ali ne i potpuno otvoriti. No ako dođe tvrtka za čišćenje, upravitelj objekta ili domar može jednostavno ključem otključati funkciju okretanja.

D.L.: Osim toga, pogon prozora ima intuitivan koncept upravljanja. Time pogon vodi korisnika tijekom rukovanja i osvjetljava samo tipke koji se mogu odabrati za odgovarajući status prozora. Stoga je, na primjer, nemoguće da se nagnuti prozor istovremeno otvori u okretni položaj i tako slučajno otkopča.

Naš indikator otvaranja nešto je potpuno novo na tržištu pogona prozora: LED zaslon vizualno mi pokazuje koliko sam otvorio prozor. I naravno, pokazuje i je li prozor ponovo potpuno zatvoren.

Konrad Specht, voditelj tima za razvoj prozora
Senzori blizine i svjetline osiguravaju da tipke budu osvijetljene u pravom trenutku i s pravom svjetlinom.

Senzori blizine i svjetline osiguravaju da tipke budu osvijetljene u pravom trenutku i s pravom svjetlinom. © GEZE GmbH

Ključna riječ „Pametna zgrada” – koje prednosti nudi pogon F 1200+ u ovom kontekstu?

D.L: Pogon ventilacije može se izvrsno integrirati u sustav vođenja zgrade preko IQ box KNX. Na taj se način prozorima može upravljati centralno. Upravljanje putem tehnike vođenja zgrade ili druge dojave statusa mogu se vidjeti na LED zaslonu. Ako zaslon svijetli svjetloplavo, korisnik izravno putem tipkala rukuje pogonom. Ako zaslon svijetli tamnoplavo, pogonom prozora se trenutačno upravlja centralno.

K.S: Otvaranje i zatvaranje je gotovo bešumno. F 1200+ trenutačno je najtiši pogon za prozore tvrtke GEZE, unatoč snazi​potrebnoj za pomicanje velikih i teških prozora. U automatskoj funkciji pogon proizvodi buku od 38 decibela, što je područje šapta.

D.L.: Zahvaljujući integraciji u tehniku vođenja zgrade, prozori opremljeni pogonom F 1200+ mogu se automatski zatvoriti ili otvoriti u određeno vrijeme ili putem senzora za vjetar i kišu. Time operatori zgrade mogu uštedjeti energiju: Zamislite da će sutra opet biti 35 Celzijevih stupnjeva. Tada možete noć prije automatski nagnuti prozore i unaprijed ohladiti zgradu prirodnim prozračivanjem i nitko ne mora odmah ujutro uključiti klima uređaj.

M.G.: A ako doista nestane struje, naš pogon i dalje nudi mogućnost ručnog zatvaranja prozora imbus ključem.

Podržava li pogon F 1200+ i pristupačnost bez prepreka u zgradama?

D.L.: Da, aspekt korištenja prozora bez prepreka s pognom F 1200+ bio nam je vrlo važan. F 1200+ se može montirati okomito i vodoravno. Stoga imam potrebnu fleksibilnost za postavljanje pogona tako da njime mogu udobno rukovati i osobe u invalidskim kolicima.

Upoznajte sve pojedinosti o proizvodu F 1200+

Kako je nastao projekt razvoja takvog pogona prozora?

K.S.: Projekt je izvorno nastao na temelju konkretne potrebe klijenta. Vlasnik je prije nekoliko godina u svojoj zgradi opremio četiri ili pet tisuća prozora s našim mehaničkim okovom F 1200. U okviru kompletne renovacije javila se želja da se ovi prozori nekako automatiziraju. Naravno da smo prihvatili taj izazov i implementirali individualno rješenje temeljeno na našem pogonu za blokadu GEZE Power lock. Taj zahtjev pokrenuo je sve.

Upit klijenta i projekt pokazali su nam da moramo proširiti portfelj proizvoda. Pogon F 1200 bio je i jest vrlo uspješan, ali trend je prema automatizaciji velikih prozora od poda do stropa. A to jednostavno ide u prilog motoriziranom rješenju kojim se može rukovati udobno, intuitivno i sigurno.

Dawina Lebsanft, voditelj proizvoda tehnike prozora

Da, a kako je tekao proces razvoja?

D.L.: Prije nego započnemo razvojni projekt, provodimo analizu tržišta u upravljanju proizvodima. Nju koordiniramo zajedno s našim odjelom međunarodne prodaje. To je bio slučaj i s pogonom F 1200+. Naime, nama su, prije svega, potrebne detaljne informacije o tome postoji li potreba klijenata – na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Analizirani zahtjevi i informacije prikupljaju se i obrađuju u specifikaciji.

M.G.: Da, taj postupak vrlo je važan. Time se točno definira što bi novi pogon F 1200+ trebao moći. To je bila osnova za stvarni proces razvoja koji je započeo je pretvaranjem zahtjeva u koncepte. Na primjer, pogon je trebao moći „komunicirati” s korisnikom, a rukovanje njime trebalo je biti potpuno intuitivno.

Upoznajte još bolje F 1200+ u videosnimci

Pogon F 1200+ dosljedno je razvijan kako bi zadovoljio potrebe skupina korisnika, i to na međunarodnoj razini.

Pogon F 1200+ dosljedno je razvijan kako bi zadovoljio potrebe skupina korisnika, i to na međunarodnoj razini. © GEZE GmbH

Moderan dizajn fasade oslanja se na prozorske elemente od poda do stropa koji stvaraju maksimalnu dnevnu svjetlost i udobnost u prostorijama. Za taj trend pogon F 1200 idealan je okov, s kojim možete upravljati velikim i teškim zaokretno-priklopnim prozorima.

Moderan dizajn fasade oslanja se na prozorske elemente od poda do stropa koji stvaraju maksimalnu dnevnu svjetlost i udobnost u prostorijama. Za taj trend pogon F 1200 idealan je okov, s kojim možete upravljati velikim i teškim zaokretno-priklopnim prozorima. © GEZE GmbH

I onda je u sljedećem koraku nastao prototip?

K.S.: Točno. Međutim, ne možete si to predočiti kao gotov proizvod. Kao i kod većine drugih proizvoda, izradili smo pojedinačne sklopove i komponente pogona F 1200+ kao prototipove.

D.L.: S tim smo prototipovima zatim proveli i testove upotrebljivosti. Pritom su analizirani rukovanje i percepcija funkcija te su ispitanicima postavljena odgovarajuća pitanja kao što su: „Znate li što morate učiniti?” Ili „Što je s veličinom i svjetlinom zaslona?” Spoznaje na temelju tih testova bile su od velike pomoći za daljnji razvoj. Bilo mi je zanimljivo kako su ispitivači rukovali pogonom, analizirali ga i osjetili. Na temelju tih povratnih informacija, fino smo prilagodili rukovanje sve dok nismo postigli najbolje rukovanje za naš pogon prozora.

M.G.: Da, a osim toga, neki od njih razmišljali su izvan okvira, na primjer o rukovanju aparatom za kavu. Tu smo pogledali i usporedili: Koji gumbi svijetle, kako se vodi korisnik, kakve se interakcije odvijaju između rukovatelja i proizvoda? Najrazličitiji proizvodi i primjene dali su nam inspirativne impulse.

U nekim od testova upotrebljivosti pogledali smo daleko izvan okvira – i usporedili: Kako se vodi korisnik, kakve se interakcije odvijaju između rukovatelja i proizvoda? Najrazličitiji proizvodi i primjene dali su nam inspirativne impulse.

Manfred Glänzer, inženjer za razvoj tehnike prozora

Kako je izgledao put od prototipa do serije?

K.S.: Put od faze prototipa do proizvoda spremnog za serijsku proizvodnju još je dosta dug. Prije stvarne industrijalizacije pogon F 1200+ prvi put potpuno je sastavljen u takozvanoj validaciji B-uzorka. Tako smo uspjeli potpuno funkcionalni pogon testirati na pravim prozorima. U toj fazi radi se i o ispunjavanju standarda navedenih u specifikacijama. To je bilo prilično izazovno, jer je F 1200+ morao zadovoljiti i sve međunarodne norme kako bismo mogli sva tržišta mogli opslužiti jednim proizvodom. I u tome smo uspjeli.

D.L.: Da, razvili smo proizvod na koji smo jako ponosni...sada smo sretni što je pogon za automatizaciju velikih prozora, a time i dizajn modernih fasada, spreman. 

Gospođo Lebsanft, g. Specht, g. Glänzer – hvala vam puno na intervjuu!

Na tehničke podatke i preuzimanja