Siguran i tih – novi zatvarač vrata TS 5000 SoftClose

Zatvarači vrata ne bi trebali privlačiti puno pozornosti kada se koriste, jer bi se vrata s njima trebala zatvarati pouzdano, i što je moguće tiše i bez gubitka udobnosti. Međutim, neki uvjeti u prostoriji otežavaju tiho i sigurno zatvaranje vrata. Stoga smo sada proširili našu ponudu i lansirali novu varijantu uz provjereni zatvarač vrata TS 5000 - TS 5000 SoftClose. Alexander Müller, voditelj proizvoda u području tehnike vrata, u intervjuu izvješćuje o prednostima zatvarača TS 5000 SoftClose i posebnim značajkama za instalatere i vlasnike.

Naš stručnjak za tehniku vrata: Alexander Müller

Naš stručnjak za tehniku vrata: Alexander Müller © GEZE GmbH

Gospodine Müller, kada pomislite na zatvarače vrata, mnogi ljudi prvo pomisle na lupanje vratima. Operatori zgrada posebno su zabrinuti pitanjem kako se vrata sigurno zatvaraju u propustima unatoč zatvaračima vrata. Tematika Vam je sigurno poznata, ili?

Alexander Müller: Naravno da mi je poznata tematika. Naposljetku, to je bio i razlog za razvoj našeg novog zatvarača vrata TS 5000 SoftClose. Pomislite prije svega na stambene zgrade, poslovne zgrade ili čak bolnice i domove za starije osobe, na sve sredine u kojima postoji posebna potreba za tišinom. Tu se vrata moraju zatvarati tiho, ali i sigurno. To je pouzdano moguće s našim novim zatvaračem vrata, čak i u propustima. To je prije bio gotovo nerješiv problem: Ili su jedna od dvoja vrata zatvorena, a zatvarač drugih vrata mora se zatvoriti protiv dinamičkog tlaka koji nastaje. Ili su druga vrata u predvorju još uvijek otvorena i proces zatvaranja nije ometan. Ako namjestite zatvarač vrata bliže situaciji 1, vrata će se glasno zalupiti u situaciji 2. Inače se možda neće dobro zatvoriti. Ne želim ni zamisliti koliko je vremena već potrošeno pokušavajući to namjestiti. Sigurnosne zaklopke pomažu u ograničenoj mjeri, ali naravno koštaju više. Zadržavanjem vrata u otvorenom položaju s pomoću uređaja za blokadu druga se vrata mogu vrlo dobro namjestiti, no i tu su troškovi veći. S našim TS 5000 SoftClose konačno smo dali dobar odgovor na ovaj vrlo čest problem.

No, TS 5000 već postoji, je li mu sad TS 5000 SoftClose konkurencija?

Alexander Müller: Ne, nikako. TS 5000 već je svestran proizvod i bestseler na tržištu, koji će naravno i dalje postojati. Bitno nam je naglasiti: TS 5000 SoftClose nije namijenjen kao zamjena TS 5000, nego samo za proširenje prema potrebi. Zatvarač vrata TS 5000 SoftClosepreporučamo za zahtjevne situacije ugradnje s promjenjivim uvjetima tlaka, u kojima bi se vrata ipak trebala zatvoriti sigurno i po mogućnosti tiho. On savršeno kombinira zahtjeve. Nije uzalud već osvojio njemačku nagradu za inovacije German Innovation Award i nagradu Iconic Award.

Alexander Müller pokazuje savršeno usklađene ventile TS 5000 SoftClose.

Alexander Müller pokazuje savršeno usklađene ventile TS 5000 SoftClose. © GEZE GmbH

Što čini zatvarač TS 5000 SoftClose tako posebnim?

Alexander Müller: To što tako savršeno uspijeva spojiti sigurno, a opet tiho zatvaranje! Sigurnost često dolazi nauštrb buke, ali to ne mora biti slučaj. Tu zatvarač TS 5000 SoftClose postiže rezultate s inovativno usklađenim ventilima. To znači: još uvijek imamo dva ventila, ali oni su odvojeni jedan od drugog. Posljednjih 15 stupnjeva kuta otvaranja postavlja se potpuno neovisno o preostaloj brzini krila vrata. Konačna brzina zatvaranja može se kontinuirano namještati na ovih posljednjih 15 stupnjeva koji su ključni za zatvaranje vrata. To omogućuje kontrolirano zatvaranje vrata. I najbolje za obrađivača: No, to ne korelira s namještanjem brzine zatvaranja krila vrata na putu od 180 do 15 stupnjeva. Time je namještanje zatvarača vrata prilično brzo.

Dvostruki izazov sa zatvaračima vrata je, s jedne strane, da se vrata moraju sigurno zatvoriti kako bi zadovoljila zahtjeve protupožarne zaštite. S druge strane, ne bi smjela s treskom škljocnuti u bravu, bez obzira na promjenjive tlakove kojima su vrata izložena.

Alexander Müller, voditelj proizvoda u području tehnike vrata u tvrtki GEZE

Upoznajte još bolje TS 5000 SoftClose u video snimci

Dakle, obrađivači imaju posebnu korist od zatvarača TS 5000 SoftClose?

Alexander Müller: Obrađivač može biti sretan što može namjestiti sve funkcije lako dostupne s prednje strane. Osim toga, dovoljan je jedan ventil za namještanje konačne brzine zatvaranja, dodatni montažni dijelovi nisu potrebni. To općenito montažu čini bržom. Time se štedi vrijeme i novac, posebno ako u zgradi ugradite mnogo zatvarača vrata. Posebno je lako svakome tko već poznaje TS 5000 ili ga već koristi, jer je TS 5000 SoftClose dio obitelji. Profil provrta i pribor su isti, možete koristiti i klizne vodilice TS 5000 za TS 5000 SoftClose. Nadogradnja je stoga krajnje jednostavna.

Od toga svakako imaju koristi i operatori zgrade. Oni osiguravaju bezbrižno i sigurno korištenje zgrade te imaju niske troškove rada i održavanja. Nadalje, nema dodatnih troškova za dodatne komponente. Osim toga, nema prekida rada zbog jednostavne montaže. Posljednje, ali ne i najmanje važno, operatori se više ne moraju baviti pritužbama na lupanje vratima.

Obrađivač će biti zadovoljan što ima sve funkcije lako dostupne s prednje strane i što može kontrolirati konačnu brzinu zatvaranja jednim ventilom.

Alexander Müller, voditelj proizvoda u području tehnike vrata u tvrtki GEZE

No, ne treba zaboraviti ni arhitekte koji imaju koristi od TS 5000 SoftClose: Arhitekti će sigurno rado koristiti TS 5000 SoftClose kada traže savršeno rješenje za zatvaranje vrata za izazovne okolišne situacije. Mogućnosti primjene značajno su proširene. Budući da TS 5000 SoftClose ima iste dimenzije kao i TS 5000, ostvaruje se sjajan, posve jedinstveni dojam uobičajeno tankog i visokovalitetnog GEZE dizajna.

Gospodine Müller, puno Vam hvala na razgovoru!

SVI DETALJI PROIZVODA TS 5000 SOFTCLOSE