Moderna zaštita spomenika: Hotel Richer de Belleval s 5 zvjezdica

Luksuzni hotelski restoran Richer de Belleval s 5 zvjezdica nalazi se u središtu južnog francuskog grada Montpelliera. Zgrada koja datira iz 17. stoljeća od 2015. je zaštićeni spomenik.  Hotel je opsežno restauriran u skladu sa strogim francuskim propisima za radove na zgradama koji su zaštićeni spomenici. Nastala je veličanstvena zgrada u kojoj se osim hotela nalazi i gurmanski restoran te zaklada za suvremenu umjetnost. U Richer de Belleval stapaju se moderna udobnost i povijesni štih – ne samo zahvaljujući pametnim sustavima vrata tvrtke GEZE.

Richer de Belleval: Povijesni elementi doživljavaju renesansu

Recepcija i blagovaonica u hotelu Richer de Belleval s 5 zvjezdica.

Recepcija i blagovaonica u hotelu Richer de Belleval s 5 zvjezdica. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Kuća Relais-et-Châteaux povjerena je jednom od najvećih stručnjaka, pariškom arhitektu Philippeu Prostu, koji je povijesnu baštinu stavio u središte procesa obnove. Posebno se ističu radovi u unutarnjem dvorištu sa staklenim krovom koji se oslanja na četiri stupa i kao da lebdi u zraku. Dizajner interijera Christian Collot opremio je 15 soba i 5 apartmana u stilu „à la française”, puderastim tonovima i svilenkastim materijalima, u skladu s izvornim elementima. Kamine, freske i drvene dijelove pažljivo je restauriralo društvo Atelier de Ricou, specijalizirano za izradu oslikanih ukrasa te restauraciju slika i skulptura za povijesne spomenike.

Ulazni prostor bez prepreka s beskontaktnim otvaračima vrata

Ulazni prostor bez prepreka i bez kontakta opremljen je kombiniranim detektorom GC 363.

Ulazni prostor bez prepreka i bez kontakta opremljen je kombiniranim detektorom GC 363. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Ulazni prostor najposjećeniji je dio hotela. Vrata koja se automatski otvaraju dočekuju sve posjetitelje s udobnošću, pri renovaciji se posebna pozornost posvetila pristupu bez prepreka u smislu inkluzivne modernizacije. Kombinirani detektor GC 363 upravlja otvaranjem krila vrata bez napora i dodirivanja. Gosti tako mogu uživati u neometanom i sigurnom prolazu te mirno ulaziti i izlaziti. Osim toga, kombinirani detektor privlači pažnju svojim velikim područjem detekcije i prepoznavanjem smjera kretanja: Osobe, koje prolaze područjem vrata paralelno s vratima, se deaktiviraju. To doprinosi uštedi energije sustava vrata i sprječava nepotreban nemir uzrokovan prečestim otvaranjem i zatvaranjem vrata.

Više o pristupačnosti bez prepreka

Kratak pregled o kombiniranom detektoru GC 363

 • radarski detektor pokreta s infracrvenom svjetlosnom zavjesom i trećom detekcijom prisutnosti
 • deaktivira promet sa sporednih cesta zahvaljujući prepoznavanju smjera kretanja
 • veliko područje detekcije koji pouzdano radi čak i u teškim uvjetima tla
 • prikladno za unutarnja i vanjska vrata
 • mali napor montaže
 • podesivo daljinskim upravljačem
Recepcija i predvorje hotela s ECdrive T2.

Recepcija i predvorje hotela s ECdrive T2. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Spoj dizajna i funkcije: Estetska udobnost s kliznim vratima GEZE

Povijesni i suvremeni utjecaji stapaju se već u predvorju zgrade. Dvoja automatska klizna vrata vode do recepcije. Vrata, motorizirana s GEZE ECdrive T2, diskretna su i učinkovita te se savršeno uklapaju u dizajn interijera hotela. Krila vrata ugrađena su izravno u kameni zid pa guranjem nestaju u zidovima gotovo nečujno i potpuno automatizirano, što štedi prostor na vrlo estetski način. Ionako tanak dizajn ECdrive T2 diskretno je integriran u koncept dizajna. Sustav kliznih vrata idealan je i za vrata koja se često upotrebljavaju, kao što je čest slučaj u hotelima i restoranima. U kombinaciji s profilnim sustavom GCprofile Therm optimizirana je i energetska učinkovitost.

Više o našim industrijskim rješenjima za hotele i gastronomiju

Higijenski i praktično u isto vrijeme: kliznim vratima prema kuhinji upravlja se nožnim prekidačem.

Higijenski i praktično u isto vrijeme: kliznim vratima prema kuhinji upravlja se nožnim prekidačem. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Pragmatično i lijepo: Nožni prekidač za kuhinjska vrata

Kuhinjski prostor pokazuje da su pragmatični zahtjevi usklađeni s poštovanjem prema povijesnim zgradama. Posebice u području higijene hrane vrijede stroge smjernice u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Rješenje vrata primijenjeno u hotelu Richer de Belleval za ulaz u kuhinjski prostor podržava provedbu higijenskih mjera. Klizna vrata prema kuhinji, koja su kao i ulazni prostor opremljena pogonom GEZE ECdrive T2, upravljaju se nožnim prekidačem: higijensko upravljanje bez dodira rukom i vrlo praktično za nošenje posuđa, pladnjeva i hrane. Osoblje se može brzo i slobodno kretati između restorana i kuhinjskog prostora. Higijena na prijelazu između kuhinje i poslužnog dijela ostaje zajamčena. No vrata s kliznim pogonom ECdrive T2 nude prednosti i za vlasnika: Samočisteća kolica impresioniraju malim zahtjevima za održavanjem. Izbor visokokvalitetnih materijala osigurava miran i tih rad vrata.
 

Više o higijeni

Kratak pregled vrata s kliznim pogonom ECdrive T2

 • mala visina haube od 100 mm za više mogućnosti dizajna
 • moguće umrežavanje u GEZE Cockpit
 • prethodno izbušena klizna vodilica i dugačke rupe omogućuju učinkovitu montažu
 • dostupna podna vodilica za odvođenje kišnice
 • polaganje kabela s integriranim vodilicama kabela
 • može se integrirati u automatizaciju zgrade
 • samostalna detekcija grešaka i protokoliranje
 • integrirana punjiva baterija za otvor za slučaj nužde pri prekidu struje
 • smanjeni napori oko održavanja zahvaljujući samočistećim kolicima s kotačićima
Evakuacijski izlazi i izlazi za spašavanje opremljeni su elektromehaničkim zatvaračima vrata GEZE Boxer.

Evakuacijski izlazi i izlazi za spašavanje opremljeni su elektromehaničkim zatvaračima vrata GEZE Boxer. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Udobnost i protupožarna zaštita zahvaljujući GEZE Boxer-u

U hodnicima elektromehanički zatvarači vrata GEZE Boxer drže ulaze otvorenima i osiguravaju široke i udobne prolaze – čak i s kovčezima i glomaznom prtljagom. U slučaju požara sustav automatski zatvara ulaze kako bi se spriječilo širenje vatre i dima. Kao ugrađeni zatvarač vrata potpuno je ugrađen u krilo vrata i nije vidljiv izvana – idealno za estetski zahtjevne zgrade kao što je hotel Richer de Belleval.

Više o protupožarnoj zaštiti

Kratak pregled ugrađenog zatvarača vrata Boxer:

 • zatvarač za vrata ugrađen u krilo vrata i okvir za najviše standarde dizajna
 • snažno otvorena vrata usporavaju zahvaljujući integriranom prigušivaču otvaranja
 • hidraulički graničnik
 • individualno namjestiva brzina zatvaranja
 • protupožarna i protudimna zaštitna vrata, (za vrata je potreban dokaz o prikladnosti)
 • može se upotrebljavati bez preinake za desno i lijevo otvorena vrata