Rotirajuća vrata mogu poboljšati energetsku učinkovitost zgrada

Zgrade čine gotovo trećinu potrošnje energije u Njemačkoj. Pritom upravo u tom sektoru postoje brojni potencijali uštede energije koje bi operatori zgrade trebali koristiti. Tako rotirajuća vrata mogu smanjiti potrebu za energijom za grijanje ili hlađenje zgrade. Na taj se način smanjuju troškovi energije i poboljšava se otisak ugljika. U intervjuu nam stručnjak Thomas Lehnert objašnjava gdje se nalaze potencijali za uštedu energije, koje funkcije preuzimaju rotirajuća vrata u ulaznim područjima te zašto nova rotirajuća vrata revo.PRIME tvrtke GEZE ne impresioniraju samo vizualno, nego oduševljavaju i u smislu održivosti i energetske učinkovitosti.

Stručnjak za rotirajuća vrata tvrtke GEZE Thomas Lehnert.

Stručnjak za rotirajuća vrata tvrtke GEZE Thomas Lehnert. © GEZE GmbH

Cijene energenata nikad nisu bile više, potrošači moraju sve dublje posezati u novčanik za struju i plin. Ujedno su operatori zgrada pod pritiskom zbog izazova energetske tranzicije. Upotrebom rotirajućih vrata u ulaznim područjima može se uštedjeti energija. Koje su točno prednosti u odnosu na druga ulazna rješenja?

Thomas Lehnert: Prednosti rotirajućih vrata su te što zaustavljaju strujanje zraka, a ujedno omogućuju neprekidni protok osoba. Pritom četke zaokretnih krila uvijek ostaju u kontaktu s bočnim dijelovima vrata. Tako su zaokretna vrata „uvijek otvorena, uvijek zatvorena”. Na taj način hladni ili topli propuh ostaje vani, a klimatizirani zrak unutra. Interni su izračuni pokazali da rotirajuća vrata, kada se upotrebljavaju, mogu smanjiti gubitak energije u vanjskom području do približno 40 posto. Time se osjetno smanjuju troškovi vlasniku i poboljšava se klima u prostoriji ulaznog područja, posebno u slučaju većih protoka korisnika. S druge strane, u slučaju kliznih vrata, kad je veći broj posjetitelja, trajno bi izlazila energija kroz otvorena vrata.

Upravo propuh na ulazu često može biti neugodan. Ulazna područja zgrada preuzimaju važnu funkciju. Koju ulogu imaju pritom rotirajuća vrata?

Thomas Lehnert: Primarna je potreba klijenta reprezentativno, maksimalno transparentno ulazno područje. To je važan aspekt za vlasnike, operatore i arhitekte. Naime, ulazno područje također je ogledalo zgrade. Zahvaljujući rotirajućim vratima, osjetno se smanjuje ulaz propuha, buke i prljavštine. Tako se stvara ulazno područje s ugodnom klimom u prostoriji koje se može upotrebljavati kao potpuna korisna površina, primjerice, za recepcije ili predvorja. Zbog ovog jasnog prostornog razdvajanja unutarnjeg i vanjskog područja uporaba rotirajućih vrata postaje dodatno interesantna.

Primarna je potreba klijenta reprezentativno, maksimalno transparentno ulazno područje. Ovdje se naša nova rotirajuća vrata Revo.PRIME odlikuju visinom vijenca od samo 75 mm i uskim profilnim sustavom od 60 mm.

Thomas Lehnert, menadžer za poslovna rješenja u tvrtki GEZE

Zahvaljujući rotirajućim vratima Revo.PRIME, tvrtka GEZE sada stavlja na tržište nova rotirajuća vrata, koja ne samo da impresioniraju vizualno, nego i naglašavaju pitanje održivosti. Što je novo u slučaju ovih vrata?

Thomas Lehnert: Cilj nam je bio stvoriti proizvod koji vizualnu dopušta veću slobodu i koji ujedno pomoću novih tehnologija udovoljava želji za održivošću i praktičnošću. Na rotirajućim vratima Revo.PRIME posebno se ističe vrlo niska visina vijenca od samo 75 mm. To je najniža visina vijenca za automatizirana rotirajuća vrata na tržištu – pri maksimalnom promjeru od 3,80 m. To sada omogućuje uporabu sustava i u vrlo ograničenim prostornim uvjetima i svojom se filigranskom optikom idealno uklapa u arhitekturu zgrade. Osim toga, imaju vrlo visok okretni moment od maksimalno 1000 nm. Time se postiže više snage za pomicanje većih vrata, čime se povećava praktičnost hodanja.

VIŠE O NOVIM ROTIRAJUĆIM VRATIMA REVO.PRIME
Optimalno za veća vrata i veću praktičnost prolaska: nova rotirajuća vrata Revo.PRIME sa svojom niskom visinom vijenca od samo 75 mm.

Optimalno za veća vrata i veću praktičnost prolaska: nova rotirajuća vrata Revo.PRIME sa svojom niskom visinom vijenca od samo 75 mm.

Znači li više snage i veću potrošnju energije?

Thomas Lehnert: Naprotiv. Rotirajuća vrata Revo.PRIME pri povećanoj snazi od 30 posto trebaju manje struje nego njihov prethodnik rotirajuća vrata TSA 325 NT. Konkretno, najnoviji istosmjerni motor bez četkica treba samo 128 vati. S ovom se učinkovitošću mogu uštedjeti troškovi energije.

Možete li još malo podrobnije pojasniti korištenu tehnologiju?

Thomas Lehnert: Motor bez četkica možda je nekima poznat od akumulatorskih ili drugih profesionalnih alata. Tu smo tehnologiju upotrijebili kako bismo stvorili veću praktičnost hodanja. Zbog toga ta vrata treba osjetno manje održavati. Mi smo mislili i na svoje instalatere i poboljšali smo električnu sigurnost. Od definirane točke predaje u stropu sada imamo 42 umjesto 230 volta. Sve pogonske komponente imaju utične spojnice koje znatno olakšavaju montažu, puštanje u rad i održavanje. Drugim riječima: ovdje zaista možemo govoriti o „Uključi i radi”.

Cilj nam je bio stvoriti proizvod koji vizualnu dopušta veću slobodu i koji ujedno pomoću novih tehnologija udovoljava želji za održivošću i praktičnošću.

Thomas Lehnert, menadžer za poslovna rješenja u tvrtki GEZE

S kojim će se opremama nuditi rotirajuća vrata?

Thomas Lehnert: Rotirajuća vrata Revo.PRIME imat će, kao i dosad, isti opseg opreme. Osim vrhunskog dizajna potpuno staklenog sustava u asortimanu nudimo i varijante Breakout (funkcija bijega) i RC2. Vrata mogu raditi ručno ili biti potpuno automatizirana. Naravno da možemo uzeti u obzir i individualne želje klijenata. Prilikom odabira boja i materijala vodit ćemo računa o tome da vrata budu prilagođena objektu. Znači mogu se planirati za sve vrste zgrada i fasada.

Ključna riječ planiranje: Kako se mogu pravodobno ugraditi rotirajuća vrata u modele zgrada?

Thomas Lehnert: I za rotirajuća vrata Revo.PRIME može se upotrebljavati digitalni alat za planiranje. Tijekom uvođenja na tržite arhitektima i projektantima na raspolaganju su odgovarajući BIM modeli. BIM omogućuje digitalno modeliranje, kombiniranje i spremanje svih podataka o građevini. Za dodatno planiranje detalja naše klijente također podržavamo širokom mrežom stručnjaka i savjetnika za objekte digitalno i na licu mjesta.

Gospodine Lehnerta, puno vam hvala na razgovoru!

 

Savjeti stručnjaka za rotirajuća vrata

Na što trebate općenito obratiti pozornost prilikom ugradnje rotirajućih vrata:

  • Prilikom postavljanja rotirajućih vrata razjasnite pitanja, kao što su: Jesu li vrata ispravo postavljena na prolazima u zgradi? Treba li okretati vrata u fasadi? Bi li ev. spretnije rješenje bilo vrata više pomaknuti u zgradu?
  • Pravovremeno treba na odgovarajući način pripremiti mjesta na kojima se rotirajuća vrata postavljaju u zgradi i razjasniti tko je za što odgovoran, primjerice, za priključke fasade, spajanje i povezivanje zgrade s krovom itd.
  • Razjasnite pripremu ožičenja, znači kako će se položiti kabeli u odnosnu na rotirajuća vrata i gdje će se postaviti programska sklopka vrata.

Na što biste trebali obratiti pozornost prilikom planiranja za uštedu energije tijekom rada:

  • Promjere i visine prolaza prilagodite očekivanoj uporabi rotirajućih vrata.
  • Pazite na ispravno namještanje rotirajućih vrata, tj. vrata se zaustavljaju neposredno nakon prolaza (ne postoji duga vremenska odgoda)
  • Koristite noćno zaključavanje rotirajućih vrata (noću, vikendima itd.)
  • Redovito čistite podni otirač rotirajućih vrata
  • Naravno, preporučujemo redovito održavanje rotirajućih vrata