The new VitraHaus as a show room building of Vitra furniture on the Vitra Campus in Weil am Rhein
The new VitraHaus as a show room building of Vitra furniture on the Vitra Campus in Weil am Rhein
GEZE TSA 325 NT All-glass revolving door system without middle pillar and accessible automatic façade swing door with the Slimdrive EMD-F drive unit
GEZE TSA 325 NT All-glass revolving door system without middle pillar and accessible automatic façade swing door with the Slimdrive EMD-F drive unit

Dizajn i mnogo više - Nova Vitra-kuća (VitraHaus) u parku arhitekture u Weilu na Rajni

Najmodernija tehnika za vrata i prozore te sigurnosna tehnika tvrtke GEZE

Vitra – to je naziv „Crème de la Crème“ dizajnerskog namještaja za urede, za javne objekte i za domaćinstva. U paletu proizvoda Vitra ubrajaju se, osim djela suvremenih dizajnera kao što su Ronan i Erwan Bouroullec, Antonio Citterio te Hella Jongerius i djela klasičara Charlesa i Raya Eamesa i Georgea Nelsona. Na zemljištu tvrtke Vitra Campus u Weilu na Rajni u najbližem susjedstvu proizvodnih hala nastale su zgrada muzeja, izložbena te zgrada za održavanje priredbi. Svaka od njih ima svojeg arhitekta, a njihov se popis čita kao „who’s who“ u arhitekturi. Tako je npr. bijeli dizajnirani muzej Vitra nastao prema nacrtima Franka O. Gehryja, a konferencijski je paviljon projektirao Tadao Ando.

Daljnji vrhunski objekt, VitraHaus kao "showroom" za Vitra Home Collection predan je nedavno na uporabu za namijenjenu svrhu. Arhitektonske zvijezde iz Basela Herzog & de Meuron realizirali su četverokatni skulpturalni objekt koji se izdiže kao slučajno naslagana hrpa kuća crnih sedlastih krovova. One su tako slojevite i nagomilane da stvaraju kompleksnu formaciju kod koje se prožimaju unutarnji i vanjski prostor.

Maksimalna transparentnost i dizajn sa staklenim rješenjima vrata

Inovativna funkcionalnost, učinkovitost i istaknuti dizajn tehnike za vrata te sigurnosne tehnike tvrtke GEZE podupiru iznimnu arhitekturu Vitra-kuće i pružaju potrebnu sigurnost objekta. Počevši od središnjeg ulaza: automatska rotirajuća vrata od kompletnog stakla ugrađena su duboko u unutrašnjost predvorja i omogućuju, jednako kao i ostakljene bočne strane, pogled duboko u objekt. Četverokrilna rotirajuća vrata potpuno od stakla tip TSA 325 NT prilagođena su velikom prometu posjetitelja i povezuju ugodnu prohodnost s prvoklasnim GEZE dizajnom. Cilindrične stijene, vratna krila i krov potpuno su od stakla i svojim finim okvirom pružaju maksimalnu transparentnost. Središnji stup kompletno otpada, čime se naglašavaju transparentnost i vizualna otvorenost. Poput svih rotirajućih vrata tvrtke GEZE TSA 325 NT se ističe najmodernijim sigurnosnim standardima i sadržava sigurnosne uređaje s bezdodirnim djelovanjem.

Ukloniti zapreke

Potrebnu udobnost pri prolaženju, posebno za posjetitelje Vitra-kuće s ograničenom mobilnošću osiguravaju zaokretna vrata bez zapreke u neposrednoj blizini rotirajućih vrata. Oba vratna krila fino uokvirena i filigranski izvedena pokreću se tankim pogonskim jedinicama Slimdrive EMD-F. Vizualni izgled određuje tehniku vrata. Slimdrive pogoni tvrtke GEZE – jedini su na tržištu – visoki samo 70 milimetara i decentno se uklapaju staklenu fasadu. Iznutra se vrata automatski otvaraju nakon aktiviranja tipkalom, a mogu se otvoriti i ručno. Izvana se pristup upravlja i nadzire putem sustava za kontrolu pristupa. Sigurnost Slimdrive EMD sustava zaokretnih vrata ispitana je u skladu s DIN 18650.

Sigurnost prožima cjelokupni sustava

Sustavna koncepcija GEZE proizvoda, koja u slučaju opasnosti koordinirano otvara vrata i prozore, kod tih vrata posebno dolazi do izražaja. U slučaju požara upravljačka centrala uređaja za odvod dima i topline (RWA) aktivira panik bravu IQ lock s elektromotornim otvaranjem koja otključava vrata i otvara ih pomoću pogonskog mehanizma. Slimdrive EMD-F sustav zaokretnih vrata funkcionira u slučaju požara kao nužan otvor za svježi zrak te kao vrata evakuacijskog izlaza na otvoreno. Sa samozaključavajućom panik bravom zgrada je osim toga u svakom trenutku sigurna od ulaza neovlaštenih osoba izvana. Međusobno djelovanje GEZE komponenata RWA, panik brave i pogona za vrata pridonosi udobnosti prohodnosti i sigurnosti za ljude i stvari.

Centrale za vrata su "mozak" sustava putova za spašavanje. Rasprostranjene po cijeloj zgradi osiguravaju i nadziru centrale za vrata tipa TZ 320 postupke otvaranja i zatvaranja na svim evakuacijskim putovima i putovima za spašavanje. Ovlaštenima omogućuju prolaženje kroz vrata i u slučaju nužde oslobađaju putove koji spašavaju život. Osoba odgovorna za sigurnosnu tehniku u zgradi može sa središnjeg mjesta putem kontrolne ploče TE220 nadzirati evakuacijska vrata opremljena TZ-om. Manipulacija ili neovlašteno otvaranje mogu stoga odmah zapaziti i pratiti. S TZ 320 centralama za vrata ostvarena su primjerena rješenja evakuacijskih putova u cijeloj ugradi.

Tehnika zatvarača vrata – funkcionalnost, sigurnost i dizajn

Dizajn je u Vitra-kući sve. Još je bolje ako funkcionalnost i elegantno zapakirana. Tome pridonose i integrirani zatvarači vrata tvrtke GEZE. Jednokrilna i dvokrilna zaokretna vrata opremljena su integriranim zatvaračima vrata serije Boxer. Oni su kompletno ugrađeni u krilo vrata, gotovo su nevidljivi i oduševljavaju arhitekte. Sustav GEZE Boxer E-ISM opremljen je elegantnom kliznom vodilicom koja sadržava integrirane elektromagnetske (E)-uređaje za blokiranje (zaustavljanje) obaju vratnih krila i integriranu regulaciju redoslijeda zatvaranja. Zahvaljujući tome, u slučaju požara dolazi do sigurnoga automatskog zatvaranja fiksnih i pokretnih krila u ispravnom redoslijedu.

Jednokrilna protudimna i protupožarna vrata u stražnjim područjima Vitra-kuće opremljena su gornjim zatvaračima vrata TS 5000 R. Moguće je kontinuirano elektromehaničko blokiranje vrata između 80° i 130°. Položaj zaustavljanja može se prijeći tako da vratna krila u slučaju opasnosti postižu maksimalan otvor. Ta funkcionalnost integrirana je u kliznu osovinu jednako kao i dimni prekidač koji se u slučaju požara aktivira i automatski zatvara vrata. Neestetski dojavljivači dima koji narušavaju prostorni dizajn kod primjene GEZE TS 5000 R pripadaju prošlosti. Široki prolazi, transparentnost i sigurnost postižu se na dvokrilnim protupožarnim i protudimnim vratima sustavom zatvarača TS 5000 ISM s dva zatvarača.