GEZE - Perlan KS, EnBW Biberach
Perlan KS
GEZE - Perlan KS, EnBW Biberach

Novi EnBW-areal, Biberach an der Riss

Inteligentna rješenja za sjenila na filigranski izvedenim fasadama sa sustavom kliznog okova s kotačićima Perlan 140 tvrtke GEZE.

EnBW Energie Baden Württemberg s izgradnjom nove upravne zgrade u gornjošvapskom Bieberachu prošle je godine stvorila glavno sjedište centrale. Prema projektima ureda WMA Wöhr Mieslinger Architekten iz Stuttgarta u srcu grada nastala je vrlo moderna i ekološki usmjerena uredska zgrada ukupne površine od 15.600 m².

Posebnosti novoga radnog okruženja za 550 zaposlenih djelatnika čine velika površina staklene fasade, biljem zasađene krovne površine i zelenilo unutarnjeg dvorište s vanjskom terasom restorana i ne na kraju uzoran energetski koncept koji u velikoj mjeri ostvaruje vrijednosti bolje od onih navedenih u strogim propisima o štednji energije. Tome pridonosi i više od petsto kliznih kapaka od aluminijskog profila smještenih na fasadi koji se iznutra mogu ručno pomicati za svrhu zaštite od pogleda, sunca i vremenskih uvjeta i koji se pokreću pomoću kliznih okova s kotačićima tipa GEZE Perlan 140 KS. Aluminijski klizni kapci pridonose reduciranju takozvanog „hladnog mosta“ jer ne djeluju negativno na termoizolaciju. Antikorozivno zaštićena varijanta KS iz serije Perlan 140 predstavlja osim toga doprinos održivoj gradnji. 

Svojim decentnim dizajnom Perlan 140 pridonosi filigranskoj estetici fasade izvedene od elemenata u konstrukciji stup-prečka jer tračnica i koturaljka potpuno nestaju u fasadi tako da potreba za maskama potpuno otpada. Upravo tu dolazi do izražaja još jedna bitna prednost Perlana 140: klizni okovi s kotačićima s ručnim pokretanjem prikladni su za klizna krila raznih ugradbenih dimenzija – u ovom slučaju uskog i visokog formata – koji zahtijevaju mali „prostor za parkiranje“, a ipak mogu sigurno pokretati krila težine do 140 kg. Visokokvalitetni ležajevi i vozna cijev s automatskim čišćenjem jamče dugi vijek trajanja i kod automatiziranih rješenja.

Perlan 140 teleskop – zaštita od sunca velike površine koja se jednostavno odlaže

Novost tvrtke GEZE jest Perlan 140 teleskopsko sjenilo koje pruža zaštitu od sunca velike površine. Dvokrilna ili trokrilna sjenila s krilima od raznih materijala plastika, drvo ili metal – mogu biti izvedena u dužini do 6000 mm i automatizirana. Primjena i na unutarnjim vratima povećava spektar primjene toga teleskopskog rješenja koje štedi prostor.