GEZE - Rauchabzugssicherung bei Umweltbundesamt, Dessau
TSA 160 with IGG
GEZE - Türschließersystem 5000 bei Umweltbundesamt, Dessau
TSA 160 IS

Kompleks zgrada veselih boja

Prema nacrtima berlinskoga arhitektonskog dvojca Sauerbruch & Hutton izgrađena je u Dessauu jedna od najjeftinijih upravnih zgrada u Njemačkoj. Savezna Republika kao investitor postavila je jasne ciljeve za nove prostore Saveznog ureda za okoliš: ispunjenje visokih ekoloških zahtjeva kao i oprema potpuno prilagođena invalidima bili su visoko na popisu. "Nova zgrada Saveznog ureda za okoliš pokazni je primjer ekološke gradnje", izjava je arhitektonskog ureda.

Na nekad napuštenom području u blizini glavnog kolodvora prostire se sada impozantna četverokatna zgrada u obliku slova  korisne površine od gotovo 20.000 četvornih metara. U sredini zgrade nalaze se pod sklopivim staklenim krovom javni forum i atrij za zaposlenike. Kantina na otvorenom, dvorana za predavanja i dvije renovirane zgrade zaštićene kao spomenici kulture sastavni su dio projektiranog kompleksa u novouređenom parku.

Sustavi od stakla tvrtke GEZE vrhunska su ostvarenja

Odgovarajuću tehničku opremu za tu maksimalno funkcionalnu i istodobno lijepu zgradu isporučio je GEZE. Potpuno stakleni sustav (IGG) integrira profile između stakala. Individualno otiskivanje ruba osigurava glatku staklenu površinu – bez ometajućih profila. To je rješenje u skladu s najvišim zahtjevima dizajna bez gubitaka mogućnosti raznovrsnih tehničkih kombinacija. U Saveznom uredu za okoliš sva su IGG vrata opremljena automatskim pogonom za klizna vrata TSA 160. Na glavnom i sporednom ulaz ukrašavaju staklenu fasadu po četvora dvokrilna vrata sa svijetlo otisnutim rubom. TSA 160 IS osigurava udobno propuštanje bez zapreka. Integrirana regulacija redoslijeda zatvaranje i senzorske letvice nadziru siguran postupak zatvaranja odnosno otvaranja. Povezano s pogonima automatike centrala za vrata TZ 220 KL iz programa GEZE nadzire SecuLogic RWS evakuacijska vrata u ulaznom području. I osobama s invalidnošću time je osiguran brzi izlazak. Ulaz u kantinu kao i mnogobrojna jednokrilna i dvokrilna unutarnja vrata u predavaonici te u uredskom području također su opremljeni raznovrsnim varijantama sustava zaokretnih vrata TSA 160 djelomično i u kombinaciji s varijantom potpuno od stakla (IGG).

Snaga ventilacije i osiguranje odvođenja dima
Lančani pogon E660 primjenjuje se u kantini kao sustav za odvođenje dima i topline. Kućišta pogona lakirana su u istoj boji kao i tamnosivi ventilacijski paneli pa su zbog toga, a i zbog svojeg tankog oblika, jedva vidljivi. Multifunkcionalni E660 može se pomoću upravljačkog tipkala u svakom trenutku primijeniti i kao pogon za ventilaciju. U cijeloj zgradi uredska vrata u prizemlju osim automatskog pogonskog sustava TSA 160 opremljena su i pouzdanim sustavom zatvarača vrata TS 5000. Zahvaljujući varijantama TS 5000 IS za dvokrilna vrata te TS 5000 R (-IS) s integriranom centralom dimnog prekidača klasik, na tržištu zatvarača vrata pravi je izbor za multifunkcionalnu primjenu.