GEZE TSA 160 NT Z-Invers
Slimdrive SL-inclined in BBI Flughafen Tower

Sigurnost i udobnost s najmodernijom tehnikom za vrata

Evakuacijski put u smjeru zrakoplovnih pista

U zračnoj luci Berlin-Schönefeld, koja će od 2011. pod nazivom Berlin Brandenburg International Airport (BBI) biti jedina velegradska zračna luka, već je 2005. s novim terminalom D stvoren prostor za daljnji rast i mogućnost prihvata velikog broja putnika. Zahvaljujući 18 dodatnih šaltera za čekiranje kroz zračnu luku jugoistočno od Berlina može sada proći godišnje sedam milijuna putnika.

Izlazi koji vode od terminala imaju izravan pristup do zrakoplovnih pista. Putnici pješice prolaze put od zgrade do zrakoplova i natrag. Takvoj logistici i povećanju broja putnika moraju odgovarati i sustavi vrata: snažna tehnika koja omogućuje udobnu prohodnost i ujedno ispunjava potrebne sigurnosne kriterije bitan je preduvjet za veliki promet ljudi na vratima izlaza. Ona s jedne strane moraju osigurati izlaz neovlaštenih osoba na pistu, a s druge strane moraju formirati evakuacijske putove koji u slučaju panike oslobađaju put u smjeru pista. Neovlašteno otvaranje vrata treba biti signalizirano. Boarding-osoblje mora biti ovlašteno za otvaranje u poziciji "trajno otvoreno" i za njihovo zatvaranje. Istodobno se vrata, zbog njihove funkcije dodatnih otvora za odvod dima i topline u slučaju požarne uzbune, u svakom trenutku moraju moći automatski otvoriti i ostati otvorena – i kod nestanka struje.

Zbog toga su nova vrata izlaza prema pistama opremljena sustavnim rješenjem tvrtke GEZE. Ono se sastoji od automatskog pogona zaokretnih vrata GEZE TSA 160 NT Z-Invers za primjenu na putovima za evakuaciju i spašavanje kao i od vrata koja služe za dovod zraka od uređaja za odvođenje dima i topline (RWA), zatim od evakuacijskog terminala GEZE TZ 220 s tipkom za slučaj nužde, bljeskalicom i upravljačkim elementima te od tipkala s ključem GEZE SCT 221 smještenim izvana i od GEZE programske sklopke s ključem. Također su po narudžbi izrađeni okovi za panik vrata i uređaj za dojavu požara. Boarding-osoblje može pomoću ključa koristiti programsku sklopku za funkciju "Vrata trajno otvorena ili zatvorena/osigurana". Ovlaštene osobe mogu izvana ključem aktivirati jednokratno automatsko otvaranje i samozaključavanje nakon namještenog vremena otvaranja i tako proći kroz vrata. Nakon namještenog vremena držanja vrata otvorenima, ona se ponovo zatvaraju - i ostaju sigurna. Vrata se blokirana električnim otvaračima vrata za evakuacijske putove. U slučaju panike može se pritisnuti tipka za slučaj nužde evakuacijskog terminala. To oslobađa od blokiranja, aktivira bljeskalicu i šalje poruku do uređaja za dojavu provale.

Vrata se tada električnim putem TSA pogona automatski otvaraju. Ručno se vrata mogu otvoriti putem panik okova.

U slučaju požara alarmna naredba dojavljivača požara aktivira oslobađanje evakuacijskog terminala. Vrata se automatski otvaraju jednako kao i kod aktiviranja evakuacijskog puta. Automatsko otvaranje vrata i kod nestanka struje ostvaruje se putem GEZE TSA 160 NT Z-Invers. Posebna prednost invers-funkcije sastoji se u tome što pogon vrata i kod nestanka struje ili električnog kvara otvara vrata, suprotno od uobičajene funkcije automatske tehnike za vrata. Za otvaranje se koristi opružna sila pogona, vrata se automatski potiskuju i zadržavaju u otvorenom položaju.