GEZE - Slimdrive SL, Sony Center, Berlin
Slimdrive SL
GEZE - Slimdrive SL, Sony Center, Berlin
Slimdrive SL

Moderni zaštitni znak Berlina

Arhitektonski ured: Helmut Jahn Architecten, Berlin

Sony Center na adresi Potsdamer Platz u Berlinu svojom inovativnom arhitekturom predstavlja novi zaštitni znak grada. Kompleks koji se sastoji od sedam zgrada obuhvaća urede (68.000 m2), stanove (26.500 m2), filmsku kuću (17.500 m2), Urban Entertainment Center (17.000 m2) te površine za trgovine i gastronomiju. Glavno obilježje projekta koji je izradio arhitekt Helmut Jahna ovalni je oblik nadsvođenog foruma koji pruža optimalnu prostranost. Oko otvorenog trga grupirane su zgrade Sony Centera. Ostale markantne točke su uredski toranj na Potsdamer Platzu i zgrada Sony Europe na Kemperplatzu. Ti osebujni oblici predstavljaju duhovnu i arhitektonsku povezanost sa susjednim zgradama kulturnog foruma, a posebno s Berlinskom filharmonijom.

Gastronomsko područje opremljeno je između ostaloga neobičnim nagnutim kliznim vratima sa Slimdrive SL pogonom.

Projektant tehničkih sustava

Velike dijelove tehničke opreme, uključujući ventilaciju, klimu i hlađenje, projektirala je IGH-grupa. IGH je neovisna udruga partnerskih poduzeća. Poduzeća IGH-grupe nude već godinama inženjerske usluge na međunarodnoj razini i raspolažu desetgodišnjim iskustvom s najraznovrsnijim tipovima projekata svih veličina.

Arhitekti
Transparentnu arhitekturu od stakla i čelika usmjerenu prema budućnosti stvorio je Helmut Jahn, direktor čikaškoga ureda Murphy & Jahn. Helmut Jahn rođen je 1940. u Nürnbergu. Godine 1965. diplomirao je na Tehničkom sveučilištu u Nürnbergu. S 26 godina mladi se arhitekt preselio u Chicago. Nakon jednogodišnjega postdiplomskog studija na Illinois Institute of Technology u Sjedinjenim Američkim Državama projektirao je i izgradio više zgrada koje su označile smjer razvoja arhitekture. Godine 1980. dobio je počasni doktorat na St. Mary’s Collegeu u Notre Dameu (Indiana). Godine 1982. postao je direktorom arhitektonskog ureda Murphy & Jahn u Chicagu. Helmut Jahn dobio je mnogobrojne nagrade na natjecanjima. Njegovi su projekti između ostaloga Frankfurter Messeturm (1991.), Illinois Center (1985.) i United Airline Terminal (1987.) u Chicagu. U Berlinu je već završio dva projekta: zgrade na adresama Kurfürstendamm 70 (1994.) i Kurfürstendamm 119 (1995.).